Mitä onnistumisia mentor-ohjelma on antanut?

Mentorklubi /

Jos mietit vielä hakemista mukaan mentor-ohjelmaan, tämä kertomus on sinua varten. Kaudella 2017-2018 mukana ollut elintarvike-ekonomiaa opiskeleva Nadja Puirola kertoo, miten haki ohjelmaan mukaan, minkälaisiin kysymyksiin hän etsi vastauksia ja mitä onnistumisia ohjelma antoi hänelle. Myös sinä voit päästä kehittämään osaamistasi, sillä haku mentor-ohjelmaan on nyt auki!

”Hain mentoriohjelmaan vuosi sitten keväällä kolmannen opintovuoteni jälkeen. Elintarvike-ekonomia pääaineenani olin taputellut kandin tutkinnon pakettiin vuotta aikaisemmin keväällä ja maisterivaiheen opinnot olivat tässä tilanteessa jo hyvässä vauhdissa.

Olin jonkinlaisessa risteyksessä opintojeni ja työnhaun kanssa – tiesin haluavani maisterin paperit itselleni, mutta toisaalta olin jo hakenut aktiivisesti oman alan töitä opiskelijastatuksella. Pääsin etenemään joissakin hakuprosesseissa top3-vaiheeseen kokien kuitenkin karvaan tappion viime metreillä.  Ajatus mentoroinnista alkoi kiinnostaa minua, sillä kaipasin apua työnhakuun ja toisaalta suuntaa itselleni työelämän osalta.

Minne haluan sijoittua? Millaisiin tehtäviin minun kannattaisi hakea? Mitä minä erityisesti osaan hyvin ja missä minun tulee kehittyä? Kuinka paljon voin pyytää palkkaa? Miten kirjoitetaan hyvä hakemus? Mitä CV:ssä tulee olla? Kuinka tuoda esiin hakemuskirjeessä omat hyvät puolet myyvästi? Mitkä ovat erityisen hyviä puolia? Mitä on minun substanssiosaamiseni?

Näihin kysymyksiin kaipasin vastausta. Hain mentoriohjelmaan ennakkoluulottomasti ja päätin kirjoittaa hakemuskirjeeni mahdollisimman rennolla otteella – mistään työhakemuksesta ei ollut kysymys, vaikka käytinkin siihen pohjana jotakin hakemuskirjettäni. Sain esittää kaksi toivetta itselleni sopivista mentoreista, joista oli esitetty anonyymit kuvaukset ja alkukesästä sainkin kuulla tulleeni valituksi ja ennakkosuosikkimentorini oli valinnut minut hakijoiden joukosta. Olimme match!

Pääpaino mentoriohjelman osalta oli minun ja mentorini kahdenkeskisissä tapaamisissa, jotka sovimme aina johonkin kahvilaan keskustaan. Ensimmäisessä tapaamisessa tutustuimme toisiimme ja myöhemmin kävimme muun muassa läpi tavoitteitani mentoroinnille, hakemuskirjeeni sisältöä, CV:n hiontaa ja työnhakuun liittyviä kysymyksiä. Tulimme mentorini kanssa yhdessä siihen tulokseen, että valmistuminen auttaisi työnhaussa ja sainkin häneltä kontaktin pro gradu -tutkielman osalta mahdollista toimeksiantoa varten. Neuvottelin itse tutkielman toimeksiantajan kanssa tutkimuksesta ja heti uudenvuoden jälkeen aloinkin työstää graduani toimeksiantajalle. Mentorini siis vinkkasi minulle kontaktin, joka poiki sopimuksen gradusta – ihan mahtavaa!

Talven yli kestäneen ohjelman aikana oli muutamia yhteistapaamisia, joissa pääsin tapaamaan muita mentoreita ja mentoroitavia. Meille järjestettiin työhaastattelusimulaatiot, joissa haimme fiktiivisiä työpaikkoja kirjoittaen niihin hakemuskirjeet ja CV:t sekä tämän jälkeen meitä haastateltiin useamman mentorin toimesta. Haastattelun jälkeen sain palautetta omasta esiintymisestä sekä hakupapereista.  Anti oli monipuolista, sillä haastattelijoita oli yhteensä neljä. Sattumaa sinänsä, mutta poikipa tämä fiktiivinen haastattelu itselleni keväälle osa-aikatyön, jota tein gradun teon ohella. Taas tuli yksi onnistuminen, vaikka en odottanut mitään mennessäni harjoittelemaan työhaastattelutilannetta!

Kaiken kaikkiaan mentoriohjelma antoi minulle paljon. Sain sen aikana itsevarmuutta työnhakuun ja opin tuntemaan itseni paremmin työnhakijana. CV:n ja hakemuksen hiominen olivat tärkeitä osa-alueita, mutta itse pidän tätäkin tärkeämpänä verkostojen luomisen työelämään. Tätä pääsin tekemään gradun työstämisen parissa kuin myös osa-aikatyön osalta – tapasinhan kymmeniä uusia ihmisiä, joita en olisi tavannut ilman ohjelmaan osallistumista! Olo työnhakuun liittyen on ohjelman jälkeen huomattavasti itsevarmempi mitä ennen sitä – koulun penkiltä oman alan asiantuntijatöihin on matkaa, mutta tunnen sen olevan useampaa askelta lähempänä nyt kuin vuosi sitten keväällä pakertaessani työhakemuksia pelkästään omin voimin.”

Kategoriat: Blogi