Ihana, kamala työhaastattelustimulaatio!

Mentorklubi /

Mentor-ohjelma, osa 3. Oletko kokenut, että kesätyöhaku tai työnhaku ylipäätänsä on stressaavaa, koska et tiedä miten ihmeessä erottuisit niiden kymmenien ellei satojen hakijoiden joukosta? Kuinka monta keskustelua olet käynyt opiskelijakavereiden kanssa, joissa harmituksen kohteena on ollut sähköpostiviestit: ”Kiitos hakemuksestasi, mutta valitettavasti valintamme ei kohdistunut tällä kertaa sinuun”?

Mitä jos tähän voisikin tulla muutos? Mitä jos ensi keväänä saisitkin useamman haastattelukutsun tai pääsisit haastatteluun juuri sinne unelmien paikkaan?

Vastaus tähän niinkuin moneen muuhunkin asiaan on harjoittelu, toistojen määrä, mutta erityisesti rakentavan palautteen saaminen. Ilman rakentavaa palautetta on mahdotonta tietää, miten omaa suoritusta oikeasti kannattaisi parantaa.

Mentor-ohjelmassa tämä on tiedostettu jo vuosia, minkä takia järjestämme aina vuoden alussa ohjelman osallistujille työhaastattelusimulaation. Kyseessä on yksilöhaastattelu, joka perustuu CV:si sekä etsimääsi työpaikka ilmoitukseen ja sen perusteella laatimaasi hakemukseesi. Haastattelussa mentorparit sekoitetaan, jotta haastatteleva mentori tietäisi sinusta mahdollisimman vähäisesti ja tilanne olisi täten mahdollisimman autenttinen. Saat palautetta niin CV:stä ja hakemuksestasi sekä tietenkin haastattelutilanteesta ja vastauksistasi, kuten onnistutko viestimään keskeisimmän osaamisesi selkeästi. Haastattelun jälkeen kokoonnumme kaikki samaan tilaan ja käymme läpi keskeisiä neuvoja ja oivalluksia. Tällöin saamme moninkertaistettua hyödyn ja entistä enemmän vertaistukea työnhakuun.

Joka vuosi ymmärrettävästi opiskelijoita jännittää ennen harjoitusta, mutta jälkikäteen harjoitus koetaan antoisena ja ainutlaatuisena. Tämä on sinun mahdollisuutesi parantaa omia työnhakutaitojasi. Juuri niiden taitojen avulla saat ideoita miten löytää haluamasi työpaikat sekä sen miten erotut niiden satojen hakijoiden joukosta.

On toki hyvä pitää mielessä, että vaikka Mentor-ohjelma ja mentorit voivat antaa sinulle kultaakin kallimpia neuvoja, joilla saat työnhakusi uusiin sfääreihin, on sinun tehtävä lopputulokseen päästäksesi töitä kehityksesi eteen. Allekirjoittanut voi yhtyä siihen, että mentor-ohjelma on antanut valtavasti lisää taitoa ja uskoa itseensä työnhaussa ja koenkin mentoroinnin olleen hyvin keskeisessä osassa mieleisen kesätyöpaikan saamiseen. Usko siis itseesi, saavutat kyllä omat haavesi, vaikkakin se vaatii työtä! Jos haluat helpomman tien onneen, suosittelen hakemaan mentor-ohjelmaan ja tekemään töitä omien unelmiesi eteen.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä haluamme kiittää isosti merkittävää yhteistyökumppaniamme Agronomiliittoa. Iloksemme pääsimme jälleen kerran Agronomiliiton upeisiin tiloihin Kasarmintorin laidalle herkullisten tarjoiluiden kera. Kiitos Agronomiliitto!

Aurinkoa kevääseen ja tsemppiä opintoihin!

Terkuin,

Emilia
Mentor-klubin puheenjohtaja 2023

Kategoriat: Blogi